Ziua comunei Hida, un exemplu de: dacă se vrea se poate

Se întâmplă să văd fiecare om ca pe un conglomerat de sunete. Fiecare sunet construiește în jur frecvențe joase, frecvențe înalte, frecvențe confuze, frecvențe combinate etc.
Când toate aceste frecvențe se întâlnesc se creează un eveniment. Relativitatea evenimentului creează o realitate contextuală.
Pe 25 august 2018 s-a creat un eveniment care a avut ca punct de pornire cuvântul pod. În localitatea Hida, etimologic semnificând pod, în maghiară Hidalmás – pod peste apă, a avut loc prima ediție a ceea ce s-a numit Ziua comunei Hida. Din perspectiva organizatorilor, Primăria Comunei Hida, Consiliul Local Hida, în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și AD HOC ENTERTAINMENT, evenimentul a fost un real succes, la care s-a estimat prezența a 3000 de oameni.

Scopul organizării unor evenimente culturale în zonele rurale

Succesul evenimentului este cu atât mai laudativ cu cât lipsa unor acțiuni culturale din zonele rurale este resimțită acut de locuitorii înșiși.
De accea, scopul evenimentului a fost implicarea locuitorilor din Hida în activități educative și creative și prin acestea încurajarea lor spre a-și manifesta și dărui ceea ce-i pasionează, indiferent de specificul domeniului ales.
Împărțită în 3 mari momente: Inaugurarea Parcului Hida, podul cu meșteșuguri, activități creative și concerte, ziua de 25 august poate fi un reper de urmat pentru continuitatea unor astfel de evenimente în comuna Hida.
În prima parte a zilei a avut loc inaugurarea Parcului Hida, loc în care s-a construit, special pentru eveniment, o scenă permanentă.
Mijlocul zilei a captat atenția locuitorilor printr-un program de activități educativ-creative diverse (facepainting, traforaj, jocuri logice pentru oameni mari, jocuri și arte combinate, ateliere de confecționat păpuși, căciuli dacice, costume populare, foto booth, sculptură în miniatură și traforaj, ateliere de teatru senzorial, observator astronomic, cânepă beton – construcția caselor ecologice din cânepă) și concerte potrivite pentru toate gusturile: de la cântece și jocuri autentice din folclorul românesc (Cristian Pomohaci, Vlăduța Lupău, Voichița Groza, Otilia Pop, ansamblul folcloric Meseșul Junior din Zalău, Orchestra populară a ansamblului Someșul din Jibou, coordonat de prof. Ștefan Iorga) până la concerte disco easy hardcore folclorizat (trupa Corbu) și pop-rock (trupa Hara).

Cum convingi o comunitate rurală de importanța evenimentelor culturale

Mai întâi ai un vis, un vis legat de locul natal sau de locul în care ai copilărit. De câte ori revii într-un astfel de loc începi și aduni poveștile și legendele locale. Ca un bun ascultător le înregistrezi în minte sau le pui pe hârtie. Apoi îți vin idei: cum aș putea să pun în practică ideile mele într-un loc plin de povești și legende? Pare destul de simplu, primul pas este să mă duc la capii locului natal și să le propun un eveniment care ar scoate la lumină ceea ce pe mine m-a fascinat la locul natal. Zis și făcut. Festivalul Podu cu Ceru În spatele casei natale, undeva sus, se află Podu cu Ceru, a cărui .legendă am aflat-o de la bătrânii satului. Acum mă gândesc așa: Hida înseamnă pod. Ceea ce am eu de făcut este să construiesc un pod care să lege experiența mea urbană de experiența rurală, să transfer la sat ceea ce am întâlnit la oraș, dar să păstrez ceea ce este autentic satului. Vorba multă sărăcia omului. Să mai și facem câte ceva. Mergem să propunem un proiect care să se numească Festivalul Podu Cu Ceru. După multe discuții Festivalul Podu cu Ceru s-a transformat în Ziua Comunei Hida. Asta înseamnă că doar podul a avut câștig de cauză. La cer se ajunge mai greu.

Ceea ce voiam să comunic este că cel mai greu devine atunci când încerci să le explici oamenilor esența lucrurilor. Iar esența lucrurilor stă în experiența organizării evenimentelor culturale în mediul rural. Esență care, de cele mai multe ori, lipsește.
Entuziasmați, neâncrezători în realizarea unui eveniment care nu s-a petrecut mai bine de 20 ani, dar cu speranța că visul se poate îndeplini, mai marii comunei au început demersurile pentru ceea ce urma să fie o mare sărbătoare a comunei.

Profesori și voluntari
Orice eveniment construit în și pentru o comunitate implică mobilizarea tuturor resurselor locale, umane și materiale. O surpriză foarte plăcută a fost implicarea profesorilor și elevilor de la Liceul Liviu Rebreanu în activități creative, de la muzică (Grupul vocal Anghelos Hida, coordonat de pr. Prof. Mateiu Călin Andrei) la dansuri (trupa de dansuri Jucăușii din Hida (Anghel și Doina Dușcaș) expoziții de desen, teatru (coordonatori Adriana Gog și Geta Mitrea) până la teatrul senzorial (prof. Ioana Daniela Ardelean, Roxana Tudor).
Existența unui nucleu de profesori care să investească în elevi, în special dorința de a crea, este primul pas spre construirea unui context care să le ofere acestora posibilitatea de a se exprima și de a fi un exemplu pentru întreaga comunitate. Astfel de inițiative și eforturi merită din plin toată susținerea, mai ales din partea oficialitățile locale.
Un alt punct forte în reușita unui eveniment este implicarea voluntarilor, indiferent de vârstă. Voluntariatul este un schimb de informație, experiență și crearea de contexte în care cei implicați își pot pune în practică, la modul cel mai concret, creativitatea, spiritul de echipă și, prin toate acestea, responsabilizarea fiecăruia în reușita unui eveniment care este dedicat comunității. Felicitări tinerilor voluntari, elevi, și locuitori hidani, pentru deschiderea și mobilizarea de care au dat dovadă la acest eveniment.
Dintr-o perspectivă personală încurajarea oamenilor în acțiuni de voluntariat este primul impuls care poate genera activități diverse și punerea în practică a unor idei care nu pot decât să ajute la dezvoltarea unei comunități.

Cum trunchiezi realitatea unui eveniment
Ca orice lucru care se face și, cum bine știm cu toții, cel mai greu este SĂ FACI, în orice context există oameni care decupează dintr-un ansamblu de evenimente tocmai acel element care naște dezordine și creează repulsie față de ansamblul evenimentelor. Riscul decupajelor sau trunchierii ansamblului este scoaterea în evidență a unui singur element care devine definitoriu pentru ansamblu. În cazul evenimentului despre care scriu este prezența lui Cristian Pomohaci pe scena comunei Hida. Figură controversată, dar extrem de carismatică, Pomohaci este un exemplu care îmi confirmă înca o dată că viața personală și vina (învinuirea) atrag atenția majorității. Este, poate, un obicei prost al românului de a căuta nod în papură. Dar cum orice lucru nu este nici alb, nici negru, un astfel de decupaj a reușit să atragă atenția unui public larg asupra Zilei Comunei Hida.
Ca să nu scriu metaforic și să fiu mai clară în exprimare, concluzia acestor rânduri este că, atunci când inviți un jurnalist/ fotograf/ documentarist în intimitatea evenimentului, trebuie să fii pregătit ca acesta să fie primul care sabotează evenimentul.

Indiferent de reacțiile pro și contra, evenimentul organizat pe 25 august 2018 trebuie continuat și susținut de organizatorii principali, de partenerii implicați și de locuitorii comunei Hida.
Felicitări tuturor și la cât mai multe ediții înainte!

Foto: Mihai Hendea
Clik aici pentru galerie foto completă.

Luiza MITU

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.