Cum am descoperit care-i legătura dintre Proiectul Corbu și Grădina Zmeilor

Vara aceasta mi-am propus să ajung la festivaluri despre care afli, de obicei, din vorbă-n vorbă și care să aibă de oferit fie ceva în plus față de festivalurile care se organizează în România, fie ceva unic și autentic. Și cum verba volant am aflat că la Jibou și Gâlgăul Almașului, în județul Sălaj, timp de trei zile, se sărbătorește Ziua Cânepii. M-a intrigat puțin denumirea evenimentului așa că am început să caut detalii și am aflat că acest eveniment este inclus într-un proiect care se numește „Drumul Inului și Cânepii”, un proiect de continuare a identității și tradițiilor noastre ancestrale. Când vorbim de cânepă, vorbim de cânepa ancestrală, adică de tradiție, confort, hrană, sănătate și, în zilele noastre, de sisteme de construcții de case din cânepă. Astfel, timp de trei zile 4,5 și 6 august 2017 am avut ocazia să văd investitori, cultivatori și procesatori de cânepă din țară, care au în plan realizarea de ateliere și cooperative în mediul rural, unde, evident, se cultivă cânepă. Așa că, dacă ești curios și vrei să știi ce înseamnă să fii câneprenor (aici se desfășoară singurul eveniment de antreprenoriat din România dedicat exclusiv cânepii ), nu exclude Ziua Cânepii din lista evenimentelor la care trebuie să ajungi în 2018.

Ce poți să faci aici? Înainte de toate vei uita de zgomotul și agitația orașului. În al doilea rând vei întâlni un loc magic care, cu siguranță, îți va stimula imaginația la maximum, rezervația naturală Grădina Zmeilor. Anul acesta cei ajunși aici au avut posibilitatea să participe la activităţi de divertisment, culturale şi educative, ateliere de lucru şi demonstrative (cusut, brodat, ţesut, jucării textile, zidărie cu cânepă etc.), târg al meşterilor populari autentici, întreprinzători în domeniul agriculturii, dezbateri cu oamenii satelor despre un subiect extrem de interesant și ofertant: importanţa reluării culturii şi procesării celor două plante tehnice: inul şi cânepa. De precizat că, în direcția aceasta, se fac demersuri serioase printr-un proiect-concept care merită toată atenția: START – Şcoala Tehnică de Arte Româneşti Tradiţionale.

Dar să nu uităm că locul în care se întâmplă toate acestea este unul de poveste: Grădina Zmeilor. Și nu mică mi-a fost mirarea să întâlnesc aici, căci, spun ei, nu oriunde, oricum și oriunde te poți bucura de muzica lor, artiștii din Proiectul Corbu. Care este legătura între Grădina Zmeilor și Proiectul Corbu? Ei bine, vei rămâne surprins, dar se spune că în spațiile magice ni se arată ființe cu puteri supranaturale care comunică printr-un limbaj universal: sunetul. Corbu și zburătorii săi au reușit să aducă sunetul naturii mai aproape de oamenii prezenți în Grădina Zmeilor și pe oameni mai aproape de ei înșiși. A fost disco, a fost easy, a fost hardcore și a fost folclor autentic trecut printr-un filtru propriu al muzicienilor din Proiectul Corbu. Am rămas cu gândul la una dintre piesele lor „Schimbă-ți drumul cu ceva,/Cu ce mulţi nici n-au visat./Ai curajul de a fi,/Mai mult decât crezi şi ştii.” Și, ca orice poveste petrecută printre oameni, seara s-a încheiat cu un after party în aer liber. Deși am petrecut până-n zori, a doua zi am intrat în acceași atmosfera de basm oferită, de această dată, de Teatrul Portabil Timișoara. Piesa de teatru, al cărei subiect principal a fost Fata Cătanii, (p.s. vă recomad să aflați ce-i cu această legendă) s-a jucat pe o distanță de trei hectare, în lungul drum spre Grădina Zmeilor. Astfel, fiecare obiectiv principal al acestui loc a fost pus în valoare prin momente de teatru, poveste și muzică.

Se spune că sunetul cel mai bun îl auzi în interior și așa a fost căci cei de la Corbu au oferit celor prezenți un moment acustic unic în peștera din Grădina Zmeilor.

Sunt multe de spus și, cu siguranță, am omis multe, dar, ca să simți într-adevăr ce se întâmplă în acest loc, va trebui să ajungi și să te convingi singur. Nu-mi rămâne decât să o felicit pe inițiatoarea acestui eveniment, Leontina Prodan, și pe continuatorii proiectului: Sebastian Lința. Sebastian Vâlcea, Sergiu Boldor și, în egală măsură, pe toți cei care au îmbrățișat ideea unui astfel de proiect și, mai mult, au investit prietenie, efort și bun simț în realizarea lui.

Galerie Foto Ziua Cânepii 2017.

Foto: Patricia Tomas.

Ania Goblé

 

 

 

 

 

  Sebastian Lința says:
  14/09/2017 Răspunde

  Abilitățile Corbului nu încetează să mă uimească, sufletul, în schimb m-a cucerit.

  Anonim says:
  15/09/2017 Răspunde

  O trupa cum rar întâlnești, mulțumim că existați și că ne bucurați sufletele <3 !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.